Pagery gościły już na tym blogu. Urządzenia te w Polsce nigdy nie zyskały wielkiej popularności. Główną przyczyną była jednostronna komunikacja, czyli brak powszechnie dostępnych telefonów stacjonarnych z niezawodnie działającymi automatycznymi połączeniami międzymiastowymi. Obecnie pagery mają swoją niszę w centrach logistycznych albo … w restauracjach. Na targach CeBIT była oferta właśnie takich urządzeń, kierowanych do restauracji, do przywołania pracowników w obrębie firmy (np. w dużym sklepie lub szpitalu).
DSCF7727
DSCF7733
Odbiorniki mogą być duże i trudne do zgubienia (jak wyżej) lub małe, łatwe do noszenia:
DSCF7726
DSCF7725
W odróżnieniu jednak od muzealnego Polpagera, nie będzie to usługa kierowana do wielu abonentów. Obejmie ona zasięgiem jedynie budynek jednej firmy (na przykład restauracji), ale tam sprawdzi się doskonale. Można postawić czarny dysk na stole i gdy nadejdzie pora odbioru przygotowanej potrawy, urządzenie powiadomi o tym głodnego gościa.